Önceki gönderi

Sonraki gönderi

2 Bin Yıllık Kutsal Çeşme Çöplük Oldu!

Eski Kültür Bakanı Günay’ın evine birkaç dakika mesafede

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Demre’de bir yazlık evinin bulunması ve yılın bir bölümünü burada geçirmesi, bugün çöplüğe dönen göz önündeki kültür varlığının durumunu daha da dramatikleştiriyor. Zira pislikten yanına yaklaşılmakta zorlanılan anıtsal yapı, eski Bakan Günay’ın yazlık evine sadece birkaç dakika mesafede bulunuyor. Şimdiki Bakan Ömer Çelik’in konu hakkında bilgisinin olup olmadığı da merak edilenlerin başında geliyor.

Prof.Dr.Nevzat Çevik: “Bölgede yaptığımız proje yarım kaldı
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Akdeniz Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğr. Üy. Prof. Dr. Nevzat Çevik, anıtsal çeşmenin çöplüğe dönüşmesinin oldukça üzücü olduğunu belirterek, 2009 yılında bu alanı da içine alan “arkeopark” projesini de kapsayan bölgedeki bilimsel çalışmaların yarım kaldığını dile getirdi.

“Sanayi sitesinin taşınması için yer tespit edilmişti”
2009 yılında, başkanlığını yürüttüğü Myra kazıları kapsamında “Demre Arkeopark” başlığıyla bir proje geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Nevzat Çevik, bugün çöplüğe dönen anıtsal çeşmenin de proje kapsamında değerlendirildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“2009 yılında nympheum çevresinde kazılar yaptık. Bölgeyi ziyaret eden turistlerin, anıtsal çeşmenin üzerine inşa edildiği kayaların arasından çıkan ve şifalı olduğuna inanılan sularda yüzebileceği tarihi bir atmosfer ortaya çıkarmayı hedefliyorduk. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Demre Belediyesi de bu projeye destek veriyordu. Proje kapsamında anıtsal çeşmenin bitişiğinde yer alan sanayi sitesinin taşınması için de başka bir alan tespit edilmiş, buradaki halkı mağdur etmeden bu işlemin gerçekleştirilmesi için girişimlerde de bulunulmuştu. Ancak Demre halkıyla işbirliği içinde yürütülen tüm bu çalışmalar, geçtiğimiz yıl kazı başkanlığı görevimden alınmamla yarım kaldı.”

“Bu vicdansızlığın hesabını kim verecek merak ediyorum”

http://arkeolojihaber.net/2014/01/13/2-bin-yillik-kutsal-cesme-copluk-oldu/

Bloga dön

Kazı Notları’na Katılın

Yeni kitaplar, dergi sayıları ve arkeoloji dünyasından seçmeleri kaçırmayın.

Sosyal Medya