İnsanlar 31.000 Yıl Önce Uzun Menzilli Silahlar Kullanıyordu

Önceki gönderi

Sonraki gönderi

Norveç’teki 4.000 Yıllık Mezarda Bölgenin İlk Çiftçileri Olabilir
Vatikan ilk kez bir nekropolü halkın ziyaretine açıyor

Vatikan ilk kez bir nekropolü halkın ziyaretine açıyor

www.arkeonews.com

Vatikan tarihinde ilk kez şehrin altında yer alan bir nekropolün halkın ziyaretine açılmasına izin veriyor.

Vatikan’ın altında yer alan antik Roma mezarlığı Via Triumphalis Nekropolü (Ölüler için şehir) ‘ne girilmesi için Vatican Museums (Vatikan Müzeleri) bir kapı açtı.


Via Triumphalis Nekropolü, birbirinden ilginç Roma fresk ve mozaikler ile süslenmiş lahitler ile doludur.

MS 1. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasına tarihlenen yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanı kaplayan nekropole şimdiye kadar sadece belirli bilim insanları ve uzman gruplarına açıkken, 17 Kasım’dan itibaren yeni Saint Rose Kapısı girişinden “Sezarların Roma’sında Yaşam ve Ölüm” başlıklı bir sergi için halka açık olacak.

İskeletler, bir Roma mezarlığı içeren arkeolojik bir alan olan via triumphalis boyunca antik bir nekropolde görülür. Fotoğraf: Gregorio Borgia/AP

Vatikan Müzeleri’nde Antik Yunan ve Roma dönemi uzmanı olarak görev yapan Leonardo Di Blasi, Euro News'e verdiğidemeçte, “kölelerin, azatlıların, Roma şehrinin zanaatkarlarının” kalıntılarını içeriyorlar. Hatta bazıları İmparator Nero’nun imparatorluk mülkü olarak tanımlandı” dedi.

Tanımadığımız insanlar hakkında, özellikle de resmi dinden çok aile, mahalle, kasaba veya kişisel geleneklerle ilgili görünen ritüeller hakkında bilgi ediniyoruz diyen Di Blasi, örneğin “epigrafında ‘custos de scena teatro pompeiano’ yazan bir “Alcimo” olduğunu söyleyen yani Pompeii’nin büyük tiyatrosunun sahnesinin koruyucusuydu ve set tasarımıyla ilgilenmek zorunda olarak bir insanın bilgisine ulaşabiliyoruz” diye konuştu.

Nekropol içinde sergilenen mezar taşları. Fotoğraf: Gregorio Borgia/AP

Di Blasi, “Başka bir mezar taşında ise ormanın bakımından sorumlu olan bir “saltuarius” un görevlerini üstlenen belirli bir “Nunnius” un portresi ile karşılaştıklarını söyledi.

Via Triumphalis Nekropolü 1956’da Vatikan Autoparco’nun inşası sırasında ortaya çıkarıldı. 2003 yılında başlatılan otopark inşaatı sırasında ise nekropol ile bağlantılı Santa Rosa bölümü bulundu.

Kapak Fotoğrafı: Necropolis of the Via Triumphalis, Rome, 2017. COURTESY WIKIMEDIA COMMONS

By Ekin Yılmaz

Bloga dön

Kazı Notları’na Katılın

Yeni kitaplar, dergi sayıları ve arkeoloji dünyasından seçmeleri kaçırmayın.

Sosyal Medya